Tunderea trandafirilor

By | 25 februarie 2014

De regula, tunderea de primavara a trandafirilor se poate face in februarie sau martie, functie de vreme. Daca februarie este cu adevarat o luna de iarna, cu zapada si/sau geruri, bine e ca aceasta operatiune sa fie lasata pentru luna martie (sau pana in momentul in care primavara isi intra in drepturi). Cum insa temperaturile din februarie au fost extrem de generoase anul acesta si dupa ce am studiat atent prognoza meteo pana pe la jumatatea lunii martie, am decis sa trec la tunderea trandafirilor din curte.

Este o procedura extrem de simpla, pe care o voi exemplifica si cu fotografii, astfel incat celor ce sunt interesati sa le fie cat mai usor.

„Inarmati-va” cu o foarfeca adecvata, de gradina, dupa care analizati fiecare trandafir in parte, astfel incat sa va dati seama ce anume aveti de taiat.

In primul rand, veti taia tot ce iese de la radacina – asa-numitii „lastari gurmanzi”. Nu va doriti asa ceva, mai cu seama daca aveti trandafiri altoiti, pentru ca tot ce va iesi de dedesubtul punctului de altoi reprezinta lastar salbatic.

Mai apoi, veti trece la indepartarea varfurilor inghetate, pe care le veti recunoaste foarte usor dupa culoarea maronie. Prin urmare, veti scurta crengile (putin cate putin) pana dati de culoarea verde.

Oricum, nu lasati trandafirul incarcat cu mai mult de 4 crengi, pe care si pe acestea, la randul lor, le veti scurta lasand minim 4 si maxim 6 muguri. Taierea (fie ca o faceti la 4, fie ca o faceti la 6 muguri) se aplica intotdeauna deasupra unui mugure aflat in exteriorul crengii.

Odata ce au inflorit, vara, trandafirii au nevoie in continuare de intretinere. Nu as numi neaparat treaba asta o tundere, ci mai degraba o cosmetizare care consta in indepartarea frunzelor uscate si a florilor ofilite. Grija pe care i-o veti arata astfel unui trandafir nu va ramane nerasplatita, urmand a-i stimula acestuia noi infloriri.

In ceea ce priveste pregatirea trandafirilor pentru iernat, trebuie sa va spun ca eu nu practic cosmetizarea de toamna. In afara de faptul ca pe la sfarsit de octombrie (iarasi e functie de vreme) sap in jurul lor si adun pamant (musuroiesc) pentru a proteja de inghet punctul de altoi, eu nu scurtez crengi, nu tund, nu umblu la tufa.

La final, o sa va spun cateva cuvinte si despre tunderea trandafirilor cataratori. Cei care ii au prin gradina stiu ca acest soi de trandafiri are tendinta sa creasca dezordonat, mai cu seama in inaltime. Daca neglijati cosmetizarea, trandafirii cataratori isi vor consuma energia tinzand sa faca flori doar in partea de sus, in timp ce baza va ramane, in timp, doar un „bat” lipsit de frunze.

Asadar, incepeti prin a indeparta varfurile uscate/degerate/maronii, astfel incat sa ajungeti cu taietura intr-o portiune de creanga viabila. De asemenea, indepartati total crengile uscate.

Alegeti cateva crengi (2-3, functie si de cat de dezvoltata este planta) dintre cele mai inalte la care, momentan, interventia descrisa mai sus va fi suficienta.

Mai alegeti cateva crengi pe care le veti scurta la un pic mai mult de jumatate fata de cele mai inalte crengi deja lasate.

Nu in ultimul rand, va veti ocupa de baza, selectand alte cateva crengi pe care le veti scurta la aproximativ 20-30 cm de sol.

Prin astfel de cosmetizari succesive trandafirul catarator va dezvolta, uniform, noi lastari laterali. Care, evident!, nu vor fi lasati nici ei de izbeliste, acestia urmand a fi scurtati, la randul lor, la cca. 3-4 cm distanta de tulpina principala.

Cam atat, deocamdata, despre trandafiri, sa ne reauzim cu bine cand vor inflori :)!

GALERIE IMAGINI:

Trandafir inainte de tundereTrandafir catarator inainte de tundereTrandafir de 2 ani tunsTrandafir de 1 an tunsTrandafir catarator de 1 an tuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *