Molidul himalayan

By | 30 ianuarie 2014

Acestea sunt semintele altui arbore (seminte despre care va spuneam aici ca le mai primesc de la un prieten care imi cunoaste pasiunea pentru gradinarit) pe care am reusit sa le germinez cu succes.

Picea smithiana sau Himalayan Spruce, mai pe romaneste Molidul Himalayan, este un copac caruia ii plac altitudinile, crescand in vestul muntilor Himalaya pana la inaltimi de 3600 m. Datorita aspectului sau „latos”, cu ace lungi spectaculoase din punct de vedere ornamental, acest conifer este cultivat pe scara larga chiar si in gradinile europene (evident, prefera o clima cat mai apropiata de cea a mediului sau natal).

Sa revin la ale mele seminte. De indata ce le-am primit (pe la mijloc de noiembrie), le-am plantat. Spre deosebire de Pinus aristata  sau Sequoia, semintele de Himalayan Spruce au luat direct drumul pamantului – o caserola de plastic, umpluta cu un amestec de pamant si nisip (in proportie de 75%-25%). Pamantul a fost umezit, dupa care caserola a fost acoperita cu un capac transparent si depozitata la temperatura camerei (20-23 grade Celsius). Cam la 2-3 zile capacul caserolei se scoate, pamantul se reumezeste cu ajutorul unui puf ce contine apa la temperatura camerei, dupa care caserola este din nou inchisa.

Repetati aerisirea si reumezirea pana cand, dupa vreo 2 saptamani, o sa inceapa sa incolteasca primele seminte de Picea smithiana. Pe masura ce incoltesc, se muta (separat) in pahare de plastic ce contin acelasi amestec de pamant de flori cu nisip folosit la germinare. Paharele se aseaza la loc luminos, iar udarea se face in acelasi mod ca si mai inainte (umezire cu puful, ocolindu-se insa apa in exces).

La 8 saptamani de la germinare, molidul himalayan incepe sa capete forma, dezvoltand 8 frunze lunguiete si ascutite, iar la 10 saptamani din mijlocul tulpinii incep sa se formeze alte ace ce-i vor conferi, mai tarziu, aspectul „barbos” :).

Aici ma opresc pentru ca in acest punct am ajuns cu dezvoltarea puietilor mei de Himalayan Spruce. Pe masura ce puietii vor deveni mai vigurosi si vor putea fi plantati afara, va voi tine la curent, cu noi update-uri.

GALERIE IMAGINI:

Acestea sunt semintele altui arbore (seminte despre care va spuneam aici http://www.octavianpetrovici.ro/2014/01/12/cum-m-am-ales-cu-o-padure-de-pini/#more-19 ca le mai primesc de la un prieten care imi cunoaste pasiunea pentru gradinarit) pe care am reusit sa le germinez cu succes.Picea smithiana sau Himalayan Spruce, mai pe romaneste Molidul Himalayan, este un copac caruia ii plac altitudinile, crescand in vestul muntilor Himalaya pana la inaltimi de 3600 m. Datorita aspectului sau "latos", cu ace lungi spectaculoase din punct de vedere ornamental, acest conifer este cultivat pe scara larga chiar si in gradinile europene (evident, prefera o clima cat mai apropiata de cea a mediului sau natal).Sa revin la ale mele seminte. De indata ce le-am primit (pe la mijloc de noiembrie), le-am plantat. Spre deosebire de Pinus aristata http://www.octavianpetrovici.ro/2014/01/12/cum-m-am-ales-cu-o-padure-de-pini/#more-19 sau Sequoia http://www.octavianpetrovici.ro/2014/01/18/cum-se-naste-un-sequoia/#more-81, semintele de Himalayan Spruce au luat direct drumul pamantului - o caserola de plastic, umpluta cu un amestec de pamant si nisip (in proportie de 75%-25%).Pamantul a fost umezit, dupa care caserola a fost acoperita cu un capac transparent si depozitata la temperatura camerei (20-23 grade Celsius). Cam la 2-3 zile capacul caserolei se scoate, pamantul se reumezeste cu ajutorul unui puf ce contine apa la temperatura camerei, dupa care caserola este din nou inchisa.Repetati aerisirea si reumezirea pana cand, dupa vreo 2 saptamani, o sa inceapa sa incolteasca primele seminte de Picea smithiana.Pe masura ce incoltesc, se muta (separat) in pahare de plastic ce contin acelasi amestec de pamant de flori cu nisip folosit la germinare. Paharele se aseaza la loc luminos, iar udarea se face in acelasi mod ca si mai inainte (umezire cu puful, ocolindu-se insa apa in exces).

La 8 saptamani de la germinare, molidul himalayan incepe sa capete forma, dezvoltand 8 frunze lunguiete si ascutite,sa capete forma, dezvoltand 8 frunze lunguiete si ascutite, iar la 10 saptamani din mijlocul tulpinii incep sa se formeze alte ace ce-i vor conferi, mai tarziu, aspectul "barbos" :).Aici ma opresc pentru ca in acest punct am ajuns cu dezvoltarea puietilor mei de Himalayan Spruce. Pe masura ce puietii vor deveni mai vigurosi si vor putea fi plantati afara, va voi tine la curent, cu noi update-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *