Yucca, o excelenta alegere pentru gradina

By | 21 ianuarie 2014

Yucca filamentosa (cunoscuta adeseori si sub denumirea de Yucca de gradina) este un superb arbust ornamental, cu frunze vesnic verzi. De ce spun ca aceasta planta reprezinta o excelenta alegere pentru gradina? Pentru ca este putin pretentioasa in ceea ce priveste compozitia solului, este rezistenta atat la seceta (neavand nevoie de o udare excesiva), cat si la ger (frunzele raman verzi chiar si la temperaturi de -10 sau -15 grade Celsius – asadar, plantele vor rezista bine-mersi si unui strat de zapada, precum si unui ger nu prea prelungit).
In schimb, singura lor doleanta este legata de expunerea la soare (cu cat mai mult, cu atat mai bine), asadar luati in considerare acest aspect atunci cand plantati o Yucca in gradina. Nu e vorba ca Yucca nu va rezista si in zone cu semi-umbra, insa s-ar putea sa constatati ca se dezvolta mai greu sau ca infloresc mai rar.

Pe langa aceste aspecte legate de durabilitate, Yucca a atras atentia arhitectilor peisagisti inca din 1896, in primul rand datorita aspectului sau unic. Frunzis des, cu aspect de palmier pitic care nu se ridica cu mai mult de 60-70 cm de la pamant (frunzele de Yucca au o forma ascutita si o culoare verde deschis) si super flori cu iz exotic, ce atarna in ciorchini agatati de o tulpina rasarita din mijlocul stufarisului de frunze.

Acestea fiind deja spuse in introducere, o sa trec la a mea experienta concreta legata de cultivarea Yucca. O experienta care a inceput in 2013, cand am achizitionat niste seminte de Yucca filamentosa.

Le-am scos din plic si le-am pus la germinat, intr-o caserola, pe un pat bine umezit de cotton pads (mi-am disperat sotia ­čśÇ consumandu-i stocul pentru demachiat). Acoperiti caserola cu un capac sau cu o folie de plastic transparenta si plasati-o intr-un spatiu in care stiti ca aveti o temperatura medie cuprinsa intre 20 si 25 grade Celsius. La intervale regulate de cate 2 zile veti indeparta capacul/folia, asigurand astfel si aerisirea, si veti reumezi patul de germinare.

Dupa aproximativ 4 saptamani, semintele incep sa incolteasca si, pe masura ce ajung in acest stadiu, se iau cu grija din patul de germinare si se muta intr-un pahar de plastic care contine un amestec de 75% pamant de flori si 25% nisip.

Amestecul de pamant cu nisip va fi bine umezit, dupa care rasadul va fi mutat – partea incoltita se va ingropa superficial in pamant, avand insa grija sa lasam samanta la suprafata.

GALERIE IMAGINI:

Yucca filamentosa (cunoscuta adeseori si sub denumirea de Yucca de gradina) este un superb arbust ornamental, cu frunze vesnic verzi. De ce spun ca aceasta planta reprezinta o excelenta alegere pentru gradina? Pentru ca este putin pretentioasa in ceea ce priveste compozitia solului, este rezistenta atat la seceta (neavand nevoie de o udare excesiva), cat si la ger (frunzele raman verzi chiar si la temperaturi de -10 sau -15 grade Celsius - asadar, plantele vor rezista bine-mersi si unui strat de zapada, precum si unui ger nu prea prelungit).
In schimb, singura lor doleanta este legata de expunerea la soare (cu cat mai mult, cu atat mai bine), asadar luati in considerare acest aspect atunci cand plantati o Yucca in gradina. Nu e vorba ca Yucca nu va rezista si in zone cu semi-umbra, insa s-ar putea sa constatati ca se dezvolta mai greu sau ca infloresc mai rar.Acestea fiind deja spuse in introducere, o sa trec la a mea experienta concreta legata de cultivarea Yucca. O experienta care a inceput in 2013, cand am achizitionat niste seminte de Yucca filamentosa.

Le-am scos din plic si le-am pus la germinat, intr-o caserola, pe un pat bine umezit de cotton pads (mi-am disperat sotia :D consumandu-i stocul pentru demachiat). Acoperiti caserola cu un capac sau cu o folie de plastic transparenta si plasati-o intr-un spatiu in care stiti ca aveti o temperatura medie cuprinsa intre 20 si 25 grade Celsius. La intervale regulate de cate 2 zile veti indeparta capacul/folia, asigurand astfel si aerisirea, si veti reumezi patul de germinare.Dupa aproximativ 4 saptamani, semintele incep sa incolteascape masura ce ajung in acest stadiu, se iau cu grija din patul de germinare si se muta intr-un pahar de plastic care contine un amestec de 75% pamant de flori si 25% nisip.

Amestecul de pamant cu nisip va fi bine umezit, dupa care rasadul va fi mutat - partea incoltita se va ingropa superficial in pamant, avand insa grija sa lasam samanta la suprafata.Din acest moment, Yucca are nevoie de multa lumina, de udare moderata si... cam atat pana pe la 8 saptamani, cand frunzele vor incepe sa i se dezvolte.Odata ce planta va dezvolta 4-5 mici frunze, ea va fi transferata din paharul de plastic intr-un mic ghiveci. Amestecul de sol va fi acelasi ca si in paharul de plastic, iar udarea se va realiza in acelasi mod.

Ajunsa la acest stadiu in care a dezvoltat mai multe frunze, Yucca poate fi plantata afara. Cum insa acum e iarna, eu voi continua sa o tin in casa, in ghiveci, pana prin martie-aprilie. O sa revin cu update-uri pe masura ce plantele se vor dezvolta afara.

 

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *