Cum se naste un Sequoia

By | 18 ianuarie 2014

Este vorba despre arborele gigant Sequoia (Sequoiadendron giganteum), o alta specie de conifere pe care incerc s-o cultiv.

Am pus intr-un vas (puteti folosi atat vase de plastic – caserole de exemplu – cat si de sticla – frotiere, boluri etc) 30 de seminte la germinat, pe un pat de vata umeda (umiditatea am pastrat-o constanta), iar vasul l-am acoperit cu o folie de plastic transparenta. Semintele au stat la germinat la o temperatura medie de 20 – 25 grade Celsius.

Din aceste 30 de seminte au incoltit, dupa 14 zile, cam 10 seminte.

Odata incoltite am mutat semintele in pahare de plastic (separat, cate o samanta in fiecare pahar), intr-un amestec de 75% pamant de flori si 25% nisip. Partea incoltita a semintei trebuie introdusa in pamant, samanta ramanand insa vizibila la suprafata (vezi foto) si, foarte important!, din momentul in care au fost mutate in pamant semintele nu mai trebuie udate in exces (eu folosesc la udat un recipient de tipul celui in care se comercializeaza solutia de sters geamuri, care contine apa la temperatura camerei).

Dupa aproximativ alte 2 saptamani de la mutare planta incepe sa capete forma – samanta aflata la suprafata va cadea si, de dedesubt, isi vor face timid aparitia primele frunze. Nu va faceti iluzii ca o sa va treziti peste noapte cu un mare sequoia in sufragerie :D. Nici vorba! In aceasta faza, puietii sunt atat de firavi, atat de plapanzi, incat atunci cand ii vezi aproape ca iti vine greu sa ti-i imaginezi devenind candva printre cei mai masivi arbori de pe Pamant.

Ei bine, cam aceasta este etapa in care am ajuns momentan cu semintele de Sequoiadendron giganteum. Din ce m-am documentat, nu e tocmai simplu cu semintele, cultivarea controlata a acestor arbori nefiind nici simpla si nici cotata cu prea mari sanse de succes. Lucru pe care oarecum il pot certifica spunandu-va ca, din cei 10 puieti obtinuti din seminte, 2 nu au rezistat si deja s-au uscat (sper sa-mi fi dat seama unde am gresit, anume udarea in exces, si sa fi remediat problema).

In concluzie, in acest moment mai am 8 puieti zdraveni de sequoia, dintre care am speranta ca cel putin pe 1 il voi putea duce pana la „pubertate” 🙂 si transplanta afara (voi face update-uri la acest post pe masura ce puietii se vor dezvolta).

P.S. Bine, acum nu va ganditi ca am sperante sa traiesc intr-atat de mult incat sa vad vreun sequoia din puietii pe care ii am ajungand la maturitate, adica pe la 50 – 80 m inaltime si 6 – 10 m in diametrul tulpinii. Stra-stra-stra… nepotii mei insa sper sa aiba macar un sequoia in zona :).

GALERIE IMAGINI:

Cum se naste un Sequoia Este vorba despre arborele gigant Sequoia (Sequoiadendron giganteum), o alta specie de conifere pe care incerc s-o cultiv.Am pus intr-un vas (puteti folosi atat vase de plastic - caserole de exemplu - cat si de sticla - frotiere, boluri etc) 30 de seminte la germinat, pe un pat de vata umeda (umiditatea am pastrat-o constanta), iar vasul l-am acoperit cu o folie de plastic transparenta. Semintele au stat la germinat la o temperatura medie de 20 - 25 grade Celsius. Din aceste 30 de seminte au incoltit, dupa 14 zile, cam 10 seminte. Odata incoltite am mutat semintele in pahare de plastic (separat, cate o samanta in fiecare pahar), intr-un amestec de 75% pamant de flori si 25% nisip. Partea incoltita a semintei trebuie introdusa in pamant, samanta ramanand insa vizibila la suprafata (vezi foto) si, foarte important!, din momentul in care au fost mutate in pamant semintele nu mai trebuie udate in exces (eu folosesc la udat un recipient de tipul celui in care se comercializeaza solutia de sters geamuri, care contine apa la temperatura camerei).Dupa aproximativ alte 2 saptamani de la mutare planta incepe sa capete forma - samanta aflata la suprafata va cadea si, de dedesubt, isi vor face timid aparitia primele frunze. Nu va faceti iluzii ca o sa va treziti peste noapte cu un mare sequoia in sufragerie :D. Nici vorba! In aceasta faza, puietii sunt atat de firavi, atat de plapanzi, incat atunci cand ii vezi aproape ca iti vine greu sa ti-i imaginezi devenind candva printre cei mai masivi arbori de pe Pamant.

10 thoughts on “Cum se naste un Sequoia

 1. marian

  Felicitari. Am pus si eu in 2012, am si vandut vreo 3 pe olx de curand, problema e ca solul pe care l-ati pus nu e bun. Eu sunt din brasov, am luat sol din padure de-aici, daca nu aveti prin zona, cumparati sol special pentru conifere. In primul an mor mai mult de jumatate, e foarte pretentios. Eu am avut vreo 50 din care, am ramas cu 15 dupa un an jumate. De ce ? Nu stiu. Toti aveau aceleasi conditii. Anul asta i-am pus in pamant (doar doua bucati), sper sa reziste peste iarna in jud. Brasov. De nu, alte seminte.

  Reply
 2. marian

  Inca ceva, semintele se pot pune si direct in ghiveci, rasar mult mai greu (cam 3 saptamani, o luna), insa rasar daca sunt bune, fara grija.

  Reply
 3. fantoma

  tot respectul … cam aceleasi ganduri le am si eu sa vad cum fac si o sami cumpar si eu seminte in speranta ca voi putea ,,popula”intr-o oarecare masura vreun petec de pamant pe langa o apa curgatoare undeva in salbaticie . Sa-ti ajute Dumnezeu in continuare .

  Reply
 4. crivac

  am 2 sequoia cam de 3 metri in gradina…. zona dealurilor Stefanestilor din Arges. I-am adus cand aveau 1 metru, din Germania.

  Reply
 5. Andrei Marcel

  Am reusit cu greu sa ridic cateva generatii de sequoia in orasul Husi/VS.Sunt deosebit de sensibili la seceta si am remarcat ca daca trec de varsta de trei ani sunt sanse sa supravietuiasca.

  Reply
 6. Adona

  Mai traieste vreun puiet de sequoia din cei pe care i-ati plantat? De unde ati luat semintele ?

  Reply
  1. Octavian Post author

   @Adona – Nu, niciunul. Au supravietuit doar in ghiveci, iar dupa ce i-am plantat afara s-au uscat.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *